Selv om dit hjem er fyldt med en masse skønne ting og møbler, som du virkelig holder af og synes er smukke, er det ikke altid så let at få det til at se godt ud.

Der kan være forskellige årsager til dette, og i denne artikel vil jeg ganske kort give dig nogle simple og gode råd til, hvordan du kan få skabt mere balance i din boligindretning.

 

Måske kender du følelsen?

Du er frustreret over, hvorfor du ikke kan få din boligindretning til at spille helt. Det er lige som om, der er noget, der mangler. Men du ved ikke rigtig, hvad der skal til.

Hvorfor ser det altid bedre ud hos din veninde? Hvad er det præcist hun gør, som du ikke kan finde ud af? Du prøver at kopiere noget af det, hun gør, men af en eller anden mærkelig grund, ser det ikke lige så godt ud hos dig?

Du prøver at finde inspiration i boligmagasinerne, men når du overfører det til dit hjem, ser det slet ikke lige så godt ud – hvorfor tænker du.

Hvis bare du havde råd til at købe de rigtige designmøbler og skifte det hele ud, så ville problemet være løst, og du kunne endelige blive tilfreds…

 

Fortvivl ej

Måske kan du genkende nogle af de følelser og udfordringer, som er beskrevet ovenfor?

Hvis ja, er jeg sikker på, at du ikke er alene.

Men fortvivl ej, ofte behøver du slet ikke skifte dine møbler ud, men blot flytte lidt rundt på tingene og foretage nogle mindre ændringer.

Hvis det stadig ikke virker for dig, så skal du ikke føle det som et nederlag at søge hjælp, men snarere et tegn på selvforkælelse. Vi har alle fortjent en skønt hjem, og det har du også.

 

Sådan gør du

Der er nogle helt grundlæggende ting, du bør respektere for at skabe balance i din indretning.

 

1)    Respekter dit hus stil

Bor du i et funkishus, en patriciavilla, et parcelhus fra 70’erne eller en nybygget, lys og moderne lejlighed?

Det skaber balance, når der er overensstemmelse mellem boligens stil og din indretningsstil.

Det betyder dog ikke, at du altid skal indrette den moderne lejlighed udelukkende med moderne møbler. Det kan faktisk få den til at virke kold og upersonlig. Men måske skal der indrettes lidt mere simpelt og stilrent, end der skal i bondehuset.

Faktisk kan det være en god idé at tilføje en gammel antik krukke til indretningen i den moderne lejlighed og et stilrent og simpelt reolsystem til bondehuset. På den måde får du mikset perioderne og får gjort bondehuset mere nutidigt og givet den moderne lejlighed mere sjæl.

Men det skal gøres med omtanke og med den rette dosering. Hvis du for eksempel indretter 50’er huset udelukkende med 50’er møbler, kan det komme til at virke som om, tiden er gået i stå. Men hvis du tilføjer nogle moderne elementer, får du skabt et helt andet udtryk.

Igen gælder det om at mikse frem for at matche, så du får skabt en mere personlig og tidsløs indretning, der respekterer husets stil og periode, men som samtidig tilfører elementer, der for eksempel gør boligen mere nutid eller giver boligen mere historie, sjæl og charme.

 

2)    Tag højde for rummenes størrelse

Store rum kræver store møbler, og små rum kræver små møbler.

Hvis du sætter en kæmpe flyder af en sofa ind i din lille bitte stue, kommer rummet til at virke mindre og kan hurtigt føles trangt.

Hvis du til gengæld kun indretter med en masse små møbler i dit store køkken-alrum og stue, kan det næsten føles som om møblerne forsvinder, og det kan hurtigt komme til at virke rodet.

Mange synes det kan være udfordrende at indrette store rum. Men hvis du vælger store møbler og samtidig opdeler det i grupper, kan du skabe et helt fantastisk rum og flere rum i rummet.

Det er ikke kun møblerne, der skal passe til rummets størrelse, også lamper og pyntegenstande skal passe til rummet, vindueskarmen eller det møbel som de står på. Når du placerer ting som et stilleben, er det det samlede udtryk, som definerer størrelsen.

At bruge store lamper, pyntegenstande osv. kan også være med til at gøre din indretning mere rolig og stilren og skabe en følelse af luksus. Så vær ikke bange for at tænke stort, hvis rummet, vindueskarmen osv. tillader det.

 

3)    Miks frem for at match

Ud over at mikse forskellige stilarter (herunder nyt og gammelt) som beskrevet ovenfor, skaber det balance i din indretning, hvis du kombinerer forskellige materialer, strukturer, overflader, former, størrelser osv.

Et godt råd er derfor at mikse frem for at matche, for det skaber balance og gør din indretning interessant og personlig.

Hvis for eksempel din spisestue udelukkende er indrettet med spisebord, stole og en skænk i samme træsort og farve, så alt matcher, kommer indretningen til at virke uinteressant og upersonlig. Hvis du ønsker at skabe en bedre balance, kan du derfor tilføre ting eller møbler af andre materialer, farver og strukturer. Der skaber en større variation og gør indretningen flottere og mere spændende.

Hvis du er typen, der har brug for en rolig indretning uden så mange farver, og hvor du holder dig inden for den neutrale og lyse farveskala, kan du stadig skabe variation ved at mikse materialer, nuancer, kvaliteter og former og for eksempel tilføre elementer fra naturen til din indretning.

Det er det samme trick, der gælder, når du gerne vil lave smukke stilleben. Her skal du mikse forskellige højder, former, materialer og strukturer. På den måde får du skabt et harmonisk, smukt og interessant stilleben.

 

Yin og Yang

Inden for Feng Shui taler man om, at der skal være lige fordeling mellem Yin og Yang for at skabe balance i indretningen, der meget kort beskrevet står for det feminine og det maskuline princip.

Har din bolig overvægt af fx Yang-kvaliteter, der står for alt, der er stort, prangende, lyst, hårdt, glat, glansfuldt, osv. vil der være ubalance i indretningen. For at skabe bedre balance kan du for eksempel tilføre bløde puder, et mørkt blødt tæppe og andre elementer med Yin-egenskaber.

Forståelsen for Yin og Yang synes jeg personligt er en stor hjælp, når du vil skabe balance i indretningen. Det hjælper dig til at forstå, hvordan du mikser tingene på en måde, der gør din indretning harmonisk.

Du vil kunne læse mere og Yin og Yang, og hvad der karakteriserer disse, i et senere blogindlæg.

 

Vil du vide mere?

Jeg håber, at mine råd kan hjælpe dig til at skabe bedre balance i din indretning, så du får skabt den wauw-effekt, som du ønsker.

Hvis du kunne tænke dig at vide mere om, hvordan jeg arbejder, når jeg hjælper skønne kvinder med at skabe charmerende og omfavnende hjem, kan du læse mere om min metode.

Eller du kan gå direkte til sagen og læse mere om min Luksus for sjælen konsultation.

Tusind tak fordi du læste med.

 

Pernille Malling

Hjerterum Boligindretning